YAM THAI IS EEN OMFIETS-THAI AAN DE STRAATWEG

Woon je in Hillegersberg? Dan heb je mazzel, want je woont vlak bij Yam Thai. Dit restaurant op de Straatweg, vijf minuten fietsen vanaf station Rotterdam-Noord, is een tent zonder poespas, waar je goede, traditionele curry’s eet. Rechttoe rechtaan Thais, zeg maar. En dat is dus heel lekker, bij Yam Thai.

Als wij er zijn is het terrasweer. We zitten buiten, aan de zijkant van het pand. Echt idyllisch is de locatie niet, met langsdenderende trams, maar het terras is fris en schoon en de manshoge plastic haan die op ons neerkijkt maakt ook veel goed.
Als voorafje kun je kiezen uit soep, salades en kleine hapjes, zoals loempia’s en viskoekjes. Hoofdgerechten zijn onderverdeeld in een heleboel curry’s en een heleboel wokgerechten. Ook staan er een paar visgerechten op de kaart.
Wij eten als voorgerecht de Yam Thai mix, met van alles twee: viskoekjes, loempia’s, kippedijtjes en kipgehakt in filodeeg. Dat krijg je op een schaal, samen met een bakje chilisaus en een in bloemblaadjes gesneden wortel, die we, bruut als we zijn, ook in de saus dopen en opeten.
Daarna heeft de één een romige curry met Thaise aubergine, garnalen en basilicum, en de ander gewokte groenten met garnalen, cashewnoten en oesterzwammen. De soja is zoutig maar niet te, het smaakt pittig maar niet te, en er zitten veel noten en garnalen in. Erbij een bak witte rijst die meer dan genoeg is voor twee.

DE ZOMERSE CURRY IS ‘GEWOON CURRY MET FRUIT’

De bediening is net als de kaart niet van de poespas. Of misschien houden ze gewoon niet zo van uitweiden. Dus de zomerse curry is ‘gewoon curry met fruit’ en als we vragen of ‘yam’ soms ‘haan’ betekent, omdat dat beest niet alleen naast het terras staat, maar ook terugkomt in het logo op het raam, op de menukaart, en zelfs op de borden en schaaltjes, zegt het meisje: ‘Nee, ‘yam Thai’ betekent ‘Thaise salade’. Die haan heeft er niets mee te maken.’
Later vertelt Arjen van der Vegt, samen met Chan Roemkitjkran eigenaar van Yam Thai, hoe het nou zit met die haan. ‘De haan staat voor kracht, en dat is natuurlijk leuk, maar eigenlijk is het toeval dat hij ons logo is geworden. Alle keukenspullen hebben we gekocht in Thailand, en daar zat ook het servies bij, met die rode haan erop. Die hebben we toen laten terugkomen in het logo.’

ARJEN HEEFT DE HAAN ZELF ROOD GEVERFD

yam thai2Eerder had Arjen een bedrijf in grote polyester reclame-uitingen. De grote haan die nu op het terras staat, had hij daar nog van. Arjen heeft hem zelf rood geverfd.
Chan is kok. Toen ze twee jaar geleden begonnen, deden zij en Arjen alles met zijn tweeën. Inmiddels heeft Chan, die het koken leerde van haar moeder, twee koks opgeleid. Ze vindt het belangrijk dat zij precies de smaken maken zoals zij ze in haar hoofd heeft. ‘Het eten moet elke dag hetzelfde niveau hebben.’
Met de locatie hebben ze nooit moeite gehad. Arjen: ‘We hebben veel vaste klanten; mensen uit Hillegersberg, maar ook uit Noord, het Kleiwegkwartier, Schiebroek. Daardoor krijg je een heel gemêleerd publiek.’
Bij de rekening (€ 50,- voor één voorgerecht, twee hoofdgerechten en vijf frisdrank) krijgen we knalgele bananensnoepjes, maar die laten we mooi liggen. We houden het liever nog even bij de nasmaak van het Thaise eten.
Zo. En dan benoemen we bij deze, voor iedereen die niet in Hillegersberg woont, Yam Thai tot omfiets-Thai van Rotterdam.

Op de foto boven: Arjen van der Vegt en Chan Roemkitjkran.

Originele bericht staat op: https://www.debuikvan.nl/rotterdam/restaurant/yam-thai

Pin It on Pinterest

Vind je Yam Thai leuk?

Deel het dan!